Sverige har flest andel aktieägare i världen. Runt 25 % av svenskarna äger aktier. Inkludera man även indirekt ägande såsom genom fonder och PPM äger över 80 % av svenskarna aktier. Världsklass alltså.

Historien lär oss att aktier är en överlägsen sparform. De senaste hundra åren har börsen i Stockholm gått upp med cirka 10 % per år. Alternativa investeringar som fastigheter, guld, obligationer etc kan vissa på samma utveckling. Även om olika kriser och krascher får aktiemarknaden att rasa så är aktier det som växer mest om man ser över en längre period.

Fundamental Analys

Fundamental analys är en viktig del inom aktieanalys där man analyserar ett företags underliggande värde som vinst, omsättning, tillväxt etc för att bedöma värdet på bolaget. Vi skriver lite då och då om funderingar kring ett bolagsvärde, t ex detta inlägg om aktien Travelpartner. Vill du lära dig mer om Fundamental Analys.

Teknisk Analys

Teknisk analys är tillika en viktig del inom aktieanalys där man istället analysera historiska kursdata för att hitta trender och därmed bedöma det framtida priset på en aktie. Läs mer om Teknisk Analys här.

Senaste inlägg om aktier