Mjukvarubolaget Episerver är på väg till börsen. Bolaget ska noteras den 30 juni enligt nuvarande plan. Jag tycker det är väldigt kul att vi får fler noterade IT-bolag på börsen, det finns för få av dem enligt min smak som det är nu.

Dock rekommenderar jag inte att teckna aktier i Episerver. Aktiegurun Warren Buffets devis är att endast investera i bolag vars produkt/tjänst man förstår och tror på. Detta håller jag helt med om. Jag har bra kunskap om Episerver som produkt och jag tror inte att de går en bra framtid tillmötes.

Episerver är (förenklat) ett innehållshanteringsverktyg för webbsajter som används av ganska många svenska företag och organisationer. Episerver satsar internationellt men 60 % av omsättning kommer idag från Sverige.

I mitt arbete med webbutveckling och sökmotoroptimering på Pineberry arbetar jag dagligen med olika innehållshanteringsverktyg.  Varje gång jag stöter på en kund som använder Episerver, vilket är ganska ofta, så stöter jag också på mycket problem och frustration.

Problemet som Episerver har är att deras produkt, i mitt tycke, är väldigt dålig i förhållande till att det är en ganska dyr produkt. Episerver tävlar med en uppsjö open source-lösningar som man kan bygga webbsajter på och drifta till en bråkdel av kostnaden av vad Episerver kostar. Dessutom är dessa innehållshanteringsverktyg oftast bättre än Episerver.

Utan att på något sätt veta, är min känsla och rädsla att ägarna bakom Episerver försökt sälja bolaget till något stort mjukvarubolag som t ex Microsoft utan att lyckas. Nu tar ägarna istället vägen till börsen för att skapa en möjlighet att ”casha in”.

Jag tror inte på Episerver och dess framtid så min rekommendation är att inte teckna. Enligt vad jag läst är de flesta analytiker av samma uppfattning som jag, dvs att avstå att teckna aktien.

Liknande inlägg:

Michael