ETF är en förkortning för Exchange Traded Funds och översätts på svenska vanligtvis till börshandlad fond. En ETF följer utvecklingen på ett underliggande index och är noterad på en börs, vilket innebär att den prissätts och handlas i realtid, precis som en aktie.

En ETF är alltid någon typ av indexfond, eftersom andelar måste kunna skapas enligt en fast fördelning. Den avgörande skillnaden mot vanliga indexfonder är att ETF:en handlas på en realtitidsmarknad samt transaktionskostnaderna. En ETF handlas med ett courtage och har en spread mellan köp och säljkurs. Utöver transaktionskostnaderna tar leverantören i regel ut en förvaltningsavgift som dras automatiskt från ETF:en varje bankdag.

I USA och Europa har ETF:er funnits länge och tagit stora marknadsandelar. I Sverige har Xact fonder varit ensamma på marknaden, på senare tid har de dock fått konkurrens av både svenska men framförallt en rad utländska aktörer. Flera aktörer har dessutom meddelat att de under 2010 kommer utöka sitt utbud på den Svenska marknaden för att möte den stigande efterfrågan.

ETF:er har funnits i Sverige under i stort sett hela 2000-talet men det verkar som om 2010 blir året då de verkligen slår igenom och börjar utmana det traditionella fondsparandet. De svenska fondspararna har fått upp ögonen för ETF:ernas fördelar och i takt med det ökade utbudet kommer sparformen att fortsätta plocka marknadsandelar.

Liknande inlägg:

Christian