Om något verkar vara för bra för att vara sant så är det oftast det.  Detta har de 780 målsägande i härvan kring Habo finans, bittert fått erfara.  Med löften om höga vinster genom daytrading i framförallt Ericsson, lockade Habo Finans till sig över 100 miljoner kronor som placerades i investeringsfonden Diamanten. Habo finans lockade till sig spararnas pengar med löften om 40 procentig skattefri årlig avkastning.

Allt tyder på att Habo Finans VD Peter Rosendal när marknaden gått mot honom, på klassiskt maner betalat efterfrågade utbetalningar med nya kunders pengar. Han står nu åtalad för bedrägeri och bokföringsbrott. Vilken upprättelse som de drabbade spararna får och vilket straff som erläggs de ansvariga, återstår att se. Allt tyder dock på att det blir en dyr läxa för de drabbade spararna.

Detta är varken första eller sista gången som vi ser finansiella bedrägerier där småsparare förlorar pengar. För att slippa bli drabbad själv är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några snabba cash.

Christian