SMS Lån – en ny företeelse

SMS lån är en ny företeelse som säkerligen inte gått många omärkt förbi. Det är en ny typ av korta lån av små belopp till hög ränta. Typsikt ligger ett SMS lån på mellan 1 000 kr och 4 000 kr. Lån i denna storlek lyder under något andra regler än större lån vilket lett till en stor debatt.

En av de stora sakerna i denna debatt är att många av företagen som erbjuder SMS lån inte har angivit avgiften i % (som en ränta) vilket är brukligt och lag vid normala lån utan istället enbart angivet en avgift i kronor.

Anledningen till detta är såklart att räntesatsen i många fall är astronomiskt hög. Det är egentligen dock inte så konstigt att ränta blir så hög. Det finns alltid en viss fast avgift med att ge ut ett lån och den blir inte mycket mindre bara får lånet är litet. Detta betyder såklart att räntan på ett lån på 1 000 kr är betydligt högre än räntan på ett lån om 1 000 000 kr.

Hur funkar det?

Det nya med SMS lån är att man kan få pengarna väldigt snabbt. Genom att skicka ett SMS ansöker du om ett lån och om du godkänns som låntagare har du ofta pengarna på ditt konto inom ett par timmar. Förutom att ansöka via SMS så går det hos de flesta aktörer att ansöka via deras webb.

Kritik mot SMS lån

Det finns mycket kritik mot SMS lån. Främst det som nämns ovan i hur bolagen historiskt har marknadsfört sina avgifter. Annan kritik gäller att denna typ av ”snabba lån” är för enkla att ta och att det bidrar till ett ökat skuldsättning och beroende.

Det finns även en hel del kritik mot att många av SMS lånen tas på krogen när pengarna är slut och man vill fortsätta festa. Av den statistik vi har tagit del av stämmer inte detta utan de flesta SMS lån tas för att klara av att betala hyra, mobilräkning eller dylikt.

Tips om SMS lån

Det är helt klart att man ska vara försiktig med SMS lån, precis som egentligen med alla lån. Om man kan klara sig utan lån ska man undvika det, t ex det är ju alltid bättre att låna av föräldrar om man kan (brukar också ge bättre ränta).

Om du väljer att ta ett SMS lån så använd det inte som en permanent lösning för din privatekonomi (om du inte har som mål att få vara med i Lyxfällan…). Läs på ordentligt innan vilka villkor som gäller och undersök även var du kan få lägst ränta på ett SMS lån. Då det är kort återbetalningstid för denna typ av lån så är det bäst att ha en plan hur och när man ska betala tillbaka lånet innan man tar det.