Båten som säkerhet

När du lånar pengar för en båt så är det vanligt att båten blir långivarens säkerhet. Då har långivaren större säkerhet och kan därmed erbjuda bättre ränta. Liksom bo- och billån så finns det också speciella båtlån. Ibland finns särskilda krav för denna typ av lån som att du köper båten av en proffesionell båthandlare.

Jämför

Då det finns en uppsjö av olika instituter som erbjuder lån är det smart att läsa på lite och jämföra vad de olika aktörerna har att erbjuda. Tänk även på eventuella dolda avgifter när du tar ett lån. Det kan vara avgifter som uppläggningskostnader, aviavgifter och straffavgifter.

Hur mycket får du låna

Det varierar förstås beroende på var du vänder dig hur mycket pengar du kan få låna. Alltifrån 20 000 till 350 000 kronor går att låna och normalt sett brukar du få låna mellan 70 och 80 procent av båtens belopp.

Betala tillbaka

Vanligast vid båtlån är att det är rak amortering eller annuitetslån som gäller vid avbetalning av lånet. Det kan även vara klokt att titta upp hur länge du får ha lånet ifall du har tänkt dig en lång avbetalningsplan.