Ett lån utan säkerhet

Ett blancolån är ett lån utan formell säkerhet. Det är en kredit som ges enbart med låntagarens möjlighet att betala tillbaka som underlag. Ett blancolån kan vara ett engångslån av en viss summa. Idag är det vanligt att banker och kreditmarknadsbolag ger denna typ av lån, och det är en klok idé att kolla upp aktören som erbjuder denna typ av lån. Då långivaren inte har någon säkerhet blir också räntan högre för låntagaren

Kreditupplysning

Precis som vid övriga lån så gör långivaren en kreditupplysning för att bedömma dennes möjlighet att betala tillbaka lånet. I denna upplysning ingår bland annat inkomster, utgifter, skulder och eventuella borgensåtagande. Desto bättre inkomst och mindre skulder du har desto bättre ränta kan du få på lånet.

Lånekostnader

När det gäller kostnaden för lånet så är det viktigt att inte bara titta på hur hög räntan är. Titta då hellre på den effektiva räntan vilket innebär räntan inkluderat eventuella uppläggningsavgifter och andra avgifter.

Tänk på detta

Har du bestämt dig för att ta dig ett blancolån så är det en del saker du bör tänka på. Först och främst bör du som vid alla lån kolla runt för att hitta det bästa erbjudandet. Därefter ska du se hur stor den effektiva räntan är för lånet. Fråga vad det är för avgifter som ingår i lånet och ta även reda på vad som händer ifall du inte kan betala i tid.

Betala tillbaka lånet

Det finns olika sätt att betala tillbaka lånet. Antingen betalar du en fast månadsavgift eller så kan man löpande betala tillbaka beloppet man lånat. Att betala tillbaka hela beloppet på en gång utan några extra kostnader är alltid möjligt.