Annuitetslån vanligast

När billån tas så är det vanligen genom annuitetslån och inte genom rak amortering vilket är vanligt för banklån. Annuitetslån innebär att låntagaren betalar en fast avgift varje månad som är densamma om räntan är oförändrad. När bilen köps genom en bilhandlare så tar ofta bilhandlaren bilen som säkerhet för lånet. Detta skrivs in i bilregistret som en pantförskrivning. Det innebär att bilhandlaren kan ta tillbaka bilen av köparen ifall köparen inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Speciella billån vanligt

Då det blivit vanligare med specifika lån beroende på vad man vill låna till så finns det även billån. Flera banker har lån som är utformade för den som vill låna pengar till att köpa en bil. Där kan man även hitta alternativ där man inte behöver sätta bilen som säkerhet för lånet. Även om det kanske låter som något dåligt att sätta bilen som säkerhet för lånet så är det inte nödvändigtvis fallet. Då banken får en bra säkerhet av dig som låntagare så kan de istället erbjuda bättre ränta.

Det lönar sig att jämföra

Har man väl bestämt sig för att låna pengar för att köpa en bil så ska man vara medveten om att det finns väldigt många alternativ. Det kan löna sig att fundera lite över vart man ska vända sig innan man slår till. Att jämföra olika billån för att hitta det som passar en bäst är en klok idé.

Läs det finstilta

Det gäller egentligen alla typer av lån men det tål ändå att upprepas, läs igenom allt innan du skriver under. Är du osäker på vad något betyder så var inte blyg för att fråga. Hellre fråga en gång för mycket än att skriva under något man egentligen inte förstår vad det innebär. Kan du inte få hjälp med förklaringar av de som du ska ta lånet hos kan det vara klokt att rådfråga din egna bank för att bättre förstå. Alltför ofta skriver personer under papper som de inte läst igenom bara för att i efterhand ångra sig.

Titta inte bara på räntan

När man ska ta ett lån så är det lätt att man bara tittar hur låg räntan är. Det finns andra saker att kolla innan man tar ett lån, som uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter och hur länge man får låna pengarna och hur ofta man ska betala tillbaka.