Igår bevittnade vi största uppgången sedan 1930-talet i USA. Uppgången fortsätter i Europa idag. Betyder detta att det värsta över? Har börsen bottnat ut? Hade jag vetat svaret på dessa frågor hade jag varit en rik man idag.

Det gemensamma och kraftfulla förslag som de stora länderna inom EU la fram i söndags har i alla fall hittills haft önskad verkan. Beslutsamheten och storleken på de åtgärder som bestämdes om har gett börsen en väldig glädjehicka med stora uppgångar i dagarna två.

För egen del tror jag att det faktum att staterna nu kommer garantera belåningen mellan banker som den absolut viktigaste faktorn i räddningspaketet. Utan detta hade de funnits stor risk att det finansiella systemet helt och hållet kollapsat.

Jag är imponerad att de stora länderna kom överens så snabbt och så tydligt. Det händer inte ofta. Anledningen var säkert att alla kände att de hade ”kniven på strupen” och det finns inget gångbart alternativ till att inte enas om ett åtgärdspaket.

Jag tror att det finns en ganska stor chans att när vi återblickar på denna finanskris om 5 år så kommer vi att säga att det var just i denna vecka som det vände.

Dock tror jag att börsen fortsatt kommer att svänga väldigt mycket upp och ner och jag tycker själv att risken är alldeles för stor att återvända till aktiemarknaden. Så jag fortsätter bevittna detta spektakel till finanskris från sidan. Lite fegt kan tyckas, men jag sover bättre i alla fall.

Liknande inlägg:

Michael