Eniro lämnade kvartalsrapport igår och var dagens kursraket. Det var inte resultatet i sig som fick kursen att gå upp över 57 % utan det faktum att Eniro annonserade en garanterad nyemission om 2,5 miljarder.

Oftast när ett bolag går ut med en nyemission innebär det att aktien går och motsatt håll, och ganska ofta kan det bli stora ras. T ex som det blev för de svenska bankerna nyligen. Skillnaden i detta fall är att Eniro är lönsamt och att pengarna inte behövs i rörelsen. Istället ska de 2,5 miljarder användas till att betala av en del av de enorma skulder om cirka 10 miljarder som Eniro har samlat på sig. Att Eniro har en sådan stor skuldsättningsgrad har av många bedömare ansetts var ett problem och när nu bolaget aktivt gör något åt det så jublar marknaden. Förutom en nyemission så kommunicerade det tidigare så utdelningsglada Eniro en mer restriktiv utdelningspolitik vilket också uppskattas av marknaden.

När det gäller huruvida Eniro-aktien är köpvärd ställer jag mig frågande. Det är bara en tidsfråga innan offline-delen (t ex telefonkatalogen) från ett intäktsperspektiv är mer eller mindre blir marginaliserad. Och inom den så viktiga online-delen har Eniro hittills inte imponerat på mig och jag tror att de kommer få svårt att få igång online-delen på allvar. Så ingen köprekommendation just nu på Eniro.

Jag vill passa på att puffa för ett inlägg i min andra blogg där jag igår varnade för blufföretaget ProMedia Kontor & Data.

Liknande inlägg:

Michael