En hel del bedömare tar regeringen i USAs övertagande av de krisdrabbade låneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac som tecken på att nu vänder det och att det därmed är ett bra läge att gå in på börsen igen. Själv kommer jag lugna mig ett tag till men jag börjar i alla fall fundera på vilka bolag jag vill ha i min framtida aktieportfölj när det är dags att trycka på köpknappen igen.

Det roligaste inslagen i ens aktieportfölj är såklart de mindre bolagen vars framtida utveckling rymmer mer uppsida (och nersida)  än de traditionella, stabila och stora företagen som till exempel SKF (även om dessa bolag  är ett viktigt inslag i en väl balanserad portfölj).

En aktie jag kollat in på senare tid är online resebyrån Travelpartner (ni vet han Leif som synts mycket i tv-reklam). Jag är en stor förespråkare av allt kring Internet och resor är ju en av de produkter som folk köper absolut mest på nätet idag.

Travelpartner är listade på den mindre listan Firsth North och deras börsvärde ligger kring 27 miljoner. Den stora utmaning för nästan alla reseföretag inklusive Travelpartner är volym. Det krävs väldigt stora volymer för att bli lönsam då marginalen på resor och speciellt flygbiljetter är förhållandevis låg. Flygbiljetter står för cirka 75 % av Travelpartners intäkter.

Senaste kvartalsrapporten som kom i slutet på augusti visar en hel del positivt för Travelpartner tycker jag:

Q 4 2007 / 2008 (april – juni):

  • Försäljningen uppgick till 162 miljoner kr vilket är en ökning med 49% jämfört med samma period föregående år.
  • Koncernens resultat efter skatt uppgick till 0,6 vilket är en resultatförbättring på 5,2 miljoner kr jämfört med samma period föregående år
  • Kassaflödet var 19,0 miljoner kr

Detta är andra kvartalet i rad Travelpartner visar vinst om än en väldigt blygsam vinst. Det känns även som framtiden ligger för bolag som Travelpartner. Vad jag läst köps fortfarande endast 40-50 % av alla resor på nätet. Det är bara en tidsfråga innan den siffran är betydligt högre.

Så jag är förhållandevis övertygad om  att investera i resebyråer som har sitt fokus på Internet kommer vara en bra investering. Om Travelpartner är just den resebyrån man ska ha som en krydda i sin portfölj kommer jag fundera på ett tag till. Ska som sagt vänta med att återvända till aktiemarknaden ett tag.

Liknande inlägg:

Michael