Läste precis på di.se att mikrobloggen Twitter tagit in närmare 300 MSEK (35 MSUD) i en nyemission.  Jättekul för dem och roligt att se att det fortfarande går att få riskkapital.

Det jag ställer mig frågande till är vad pengarna ska användas till. Twitter är ett amerikanskt bolag och är den största mikrobloggen just nu. En mikroblogg, som är ett nytt fenomen, är ett sätt att med max 140 tecken meddela dina vänner vad du pysslar med för stunden, t ex ”Är på Burger King och äter lunch” eller ”Sitter hemma och kollar på På Spåret”.  Dessa meddelanden kan du både skriva in på nätet eller i mobilen. Jag tycker själv att det är en bra och rolig tjänst. Det tycker även Sveriges Riksdag som startat Twixdagen.se där man kan följa vad vår folkvalda göra. Förutom Twitter har finska Jaiku blivit en stor mikroblogg och i Sverige tar Bloggy.se en hel del mark.

Om vi återgår till frågan. Vad ska Twitter med pengarna till? Enligt di.se ska pengarna användas till att fortsätta utveckla bolaget och utveckla nya intäktsströmmar. Idagsläget har bolaget mer eller mindre inga intäkter. Det står även att Twitter endast har 29 anställda. Vadå, endast? Med tanke på att de inte tjänar några pengar tycker jag det är väldigt många anställda. Jag har svårt att se vilka intäktströmmar som Twitter kan skapa. Tittar man på vanliga bloggar har det visat sig vara väldigt svårt att tjäna pengar på dessa och jag ser inte hur det kommer bli enklare med mikrobloggar. Snarare tvärtom.

Jag får lite .com-vibbar när jag läser om Twitters nyemission. ”Hitta nya intäksströmmar” var ett modeord år 2000 och jag blir rädd varje gång jag läser det. Intäkter ska finns med från dag 1 och inget man försöker fundera ut efter ett tag. Misstolka mig inte, jag tycker Twitter har en väldigt bra tjänst och jag önskar dem alla lycka i framtiden. Jag förstår bara inte hur de som just investerat 300 MSEK kommer kunna få tillbaka sina pengar. Om något år vet vi.

I artikeln nämndes även ett rykte om att Facebook erbjudit 4,2 miljarder för Twitter. Om jag ägde Twitter och detta var sant skulle jag sälja bolaget utan att blinka…

Liknande inlägg:

Michael