Det har väl knappast gått att undvika att Swedbank lämnat kvartalsrappport idag. Deras rekordförlust var det första jag hörde om på nyheterna i morse.

Rapporten var betydligt sämre än väntat. Förväntningarna låg på ett positivt resultat om 693 miljoner SEK där 3 miljarder SEK  i kreditförluster ingick. Resultatet blev istället en förlust på 3,4 miljarder SEK där kreditförlusterna uppgick till 6,8 miljarder SEK. Stor skillnad.

Nu verkar det väldigt tydligt att nya VDn Michael Wolf valt att ta fram så mycket lik i garderoben som möjligt vilket försämrat resultatet. Detta är brukligt av nya VD:ar gör så då de vet att de första kvartalets eventuella resultat inte kommer tillskrivas dem utan den tidigare ledningen. Denna  manöver gör ju även att framtida kvartal kommer se bättre ut vilket så klart inte är dåligt för Herr Wolf heller.

T ex är 6,5 av de 6,8 miljarder i kreditförluster ”endast” reserveringar, dvs det är ännu ej klart att de blir faktiska kreditförluster. Detta är såklart en väldigt stor del, men jag personligen skulle inte bli förvånad om merparten av reserveringarna faktiskt slutar som kreditförlust. Merparten av reserveringarna är för Baltikum och Ukraina och där verkar det inte finnas någon räddning på ekonomin.

Det är väldigt svårt att bedöma Swedbanks framtid. Helt klart är att de har en väldigt oroväckande exponering av sin låneportfölj vilket gör att i alla fall jag inte tycker att de är köpvärda just nu. Det är helt enkelt för mycket risk. Vill man köpa en bank så finns det betydligt bättre och säkrare val (men som såklart kanske inte har samma uppsida). Vad tycker ni? Köp eller Sälj på Swedbank? Kommentera gärna nedan.

Liknande inlägg:

Michael