Under den senaste veckan har det inte varit så kul att vara bankchef i Sverige. I alla fall inte om man är det på det stora fyra, SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea.

Aktiekurserna har slaktats ordentligt. SEB som drabbats värst har tappat cirka 25 % av sitt värde på en vecka. 25 % av sitt värde! Jag gissar att Annika Falkengren, SEBs VD, fått skrämselhicka varje gång hon tittat på bolagets börskurs under veckan.

Som tidigare är det oro om hur illa bankerna drabbats av finanskrisen som gäckar deras aktiekurser. Hur stora kreditförluster har de egentligen gjort/kommer göra? Då bankerna, i mitt och många andras tycke, varit katastrofalt dåliga på att på ett transparent sätt lägga fram trovärdiga fakta förvärras denna oro avsevärt, vilket de får betala med slaktade aktiekurser.

Det är sedan länge dags för bankerna att ta blad från mun och berätta hur det verkligen stor till. Så länge de inte gör det kan man som investerare och kund bara anta att det är värre än vad som hittills kommit fram.

Anledningen till att SEB drabbats något värre än de tre andra denna veckan är att SEB är den av bankerna som nu anses ligga närmast att tvingas att göra en nyemission för att förstärka sin kapitalbas. Sedan tidigare har Swedbank blivit nödtvungen att göra en nyemission vilket pressade deras kurs ordentligt under slutet av 2008.

Långsiktigt är bankaktier säkert en bra investering men just nu är det endast att rekommenderar för den som gillar stor risk. Mycket stor risk.

Liknande inlägg:

Michael