Jag är en stor fan av de möjligheter som ges av internet och gillar att leta efter bolag som försöker tjäna pengar på dessa möjligheter. Just nu tycker jag det är ganska tunt med intressanta internetbolag som är börsnoterade. I alla fall på Stockholmsbörsen.

Inte för att jag vill tillbaka till år 2000 och dot-com krisen där enormt många dåliga internetbolag härjade på börsen. Vem kan glömma bolag om Boo.com, Framfab, Icon, Boxman, Torget, Beanz med flera.

Jag är främst intresserad att investera i internetbolag med följande egenskaper:

  • Säljer en tjänst eller produkt som inte behöver levereras fysiskt. Klassiska postordeföretag som tagit klivet till internet i alla ära, men då missar man en stor del av internets potential.
  • Tjänsten eller produkten riktar sig konsumenter. Försäljning till företag är i sig intressant men internets kraft kommer ännu mer till sin rätt för konsumenter
  • Erbjuder en tjänst eller produkt där betalningsviljan från konsumenten är stor. Exempel på tjänster där detta inte är fallet är t ex mailtjänster (som Hotmail) och informatinssajter
  • Intäkterna ska inte primärt komma från annonser. Jag har sett många internetföretag tro på höga annonsintäkter men så blir sällan fallet. Om man hårddrar det är det i Sverige bara Expressen och Aftonbladet som tjänar väldigt mycket pengar på annonser. Och Google såklart.
  • Tjänsten eller produkt är internationell

Ett exempel på ett bolag som uppfyller ovan kriterier är Nordnet. En aktieaffär avslutas direkt på internet och konsumenter är beredda att betala för detta. De har inga annonsintäkter och de finns i flera länder.

Som jag tidigare skrivit om Nordnet så verkar de ha en del problem just nu så jag avvaktar med den aktien. Dessutom tycker jag nästan att de är för etablerade. Nätmäklare har funnits för länge och marknaden har redan insett deras potential.

Jag tar tacksamt emot tips om intressant internetbolag att investera i (svenska som utländska). Kommenterar gärna nedan.

Liknande inlägg:

Michael