Jag har fått ett par frågor om hur man bästa investerar i latinamerikanska aktier. Denna del av världen är ju blivit väldigt het de senaste åren och i synerhet Brasilien vilket är regionens ånglok och vars ekonomi är lika stor som resten av sydamerika.

Många av latinamerikas stora bolag är råvarobolag, olja, metaller, jordbruk etc och har dragit stora fördelar av de senaste årens skenande råvaropriser.

I mars i år gick brasilens två största börser Bolsa de Valores de São Paolo (ofta kallad Bovespa) samman med Bolsa de Mercadorias e Futuros (BM&F). Den nya börsen går än så länge under namnet Nova Bolsa (Ny börsen) och blir latinamerikas största handelsplats och näst störst i Amerika. Endast Chicagobörsen är större och New York Stock Exchange (NYSE) petas ned till en tredje plats. På världsbasis blir denna nya superbörs nummer 4.

Hur handlar man med aktier på dessa börser då? Ja, det är lite svårt. De flesta stora svenska bankar och mäklare erbjuder manuell handel på många av de stora latinamerikanska börserna, men det är dyrt och ganska krångligt.

För icke professionella sparare rekommenderar jag istället att köpa bra latinamerikanska aktiefonder om ni tror på regionen. Ett exempel på en bra latinamerikafond är SEB Latinamerikafond som gått upp drygt 400 % senaste 5 åren.

Liknande inlägg:

Michael