Den 13 oktober blir det enklare och smidigare att handla aktier i Sverige. Det i mitt tycke korkade upplägget med börsposter försvinner äntligen. Som det är nu måste man i normalfallet köpa aktier i ett förutbestämt antal (en börspost) om t ex  25, 50, 100, 200. Storleken på en börspost sätts beroende av aktiekursen. Målet är att en börspost ska kosta ungefär ett halvt prisbasbelopp, det vill säga drygt 20 000 kr som det är nu.

Jag har aldrig fått eller läst om en vettig förklaring om varför man har haft detta onödigt krångliga upplägg. Nu anpassar man sig till hur det är hos nya ägaren NASDAQ vilket är på tiden.

Från den 13 oktober kommer vi kunna köpa aktier i vilket antal vi vill oavsett om det är 7 st Ericsson B eller 12 H&M B.

Kommer denna förändring spela någon roll? Det är såklart inget revolutionerande men det är en åtgärd som gör det lättare för primärt småsparare som vill investera i små belopp per aktie. När man gjort denna förändring i andra länder har man sett att likviditeten på börsen har ökat vilket ju är bra för alla.

Börsposter är nu ett minne blott. Skönt!

Notera att förändring att ta bort börsposter gäller Stockholms- och Köpenhamnsbörsen och First North, men inte NGM eller AktieTorget.

Liknande inlägg:

Michael