Många bedämmare spår en kraftig baksmälla för Kinas ekonomi nu efter OS. Framförallt i fastighetsbranchen som upplevt en sällan skådad tillväxt fram till OS men som nu kommer till en drastiskt inbromsning.

Man kan se OS som en sorts doping för Kinas ekonomi som stimulerat den under flera år nu. Både rent konkret genom att det skapats många jobb men kanske framförallt mentalt för den kinesiska ekonomin. Hela landet har med stor optimism och gäldje sett fram emot de olympiska spelen.

Vad händer då nu när OS är slut? Det logiska är ju att det blir någon form av baksmälla. Det skulle nästan vara konstigt annars. Det som är svårare att bedöma är hur allvarlig och djup den kan bli. Det finns ju en underliggande väldigt stark tillväxt i Kina som kommer fortsätta oavsett OS. Frågan är bara om den klarar av att hålla baksmällan stången eller vi kommer se en nedgång i ekonomin innan den kinesiska ekonomin tar fart igen.

Själv tycker jag det är svårt gissa vad som ska hända. Dock känns osäkerhheten och därmed risken i Kina ganska hög just nu och mitt tips är att ligga lågt med sparande i Kinafonder och dylikt tills det finns en bättre bild hur Kinas ekonomi kommer må efter OS.

Liknande inlägg:

Michael