En gammal slagdänga är att man ska ”köpa aktier när blodet flyter på gatorna”. Jag läste en intervju med Mats Qviberg på placera.nu för en dryg vecka sedan att han tyckte att det var ett bra läge att köpa aktier igen. Han säger i intervjun:
”Jag tror att det är billigt nu. Det är alltid riskabelt att köpa aktier men det här är ett bra tillfälle för den som har pengar att skapa en aktieportfölj.”

Mats Qviberg har varit med ett tag och lyckats över fler konjunkturcyklar så det är mycket möjligt att han har rätt. Själv är jag inne på samma linje. Många aktier har fått väldigt mycket stryk den senaste tiden och i många fall är det väldigt sunda bolag som har en bra affär och tjänar bra med pengar.

Det är som alla vet finansbolagen och bankerna som fått mest stryk och här finns säkert mest att tjäna, men här är också risken fortfarande väldigt hög. En finansaktie som jag alltid gillat och som har förhållandevis låg risk och exponering mot all den turbolens som händer just nu är Avanza (där för övrigt Mats Qviberg är storägare).

Nicklas Storåkers, VD på Avanza, sa följande på en fråga om risken att vara kund hos dem ”…..Vi är stolta över att kunna se en kund i ögonen och säga att det kanske inte finns ett tryggare ställe att ha pengarna hos. Det ska vara staten i sånt fall….”

Avanza handlas idag till ett P/E på 10 trots att Avanza nästan fortfarande är att klassa som ett tillväxtföretag. Avanza-aktien ger även en bra direktavkastning. Förra året var utdelning 6 kr/aktie.

Idag står Avanza-aktien i 82,5 kr och jag tror att kursen är det dubbla om 2-3 år när konjunkturen har vänt och börsen och humöret är mer uppåt igen.

Själv kommer jag hålla mig från köpknappen ett tag till men när jag trycker kommer Avanza säkert vara en av de första aktier jag fyller min depå med.

De aktier som Mats Qviberg främst rekommenderade som köpvärda i intervjun var:  Investor, Sandvik, Volvo, Handelsbanken, H&M och Ericsson, Fabege, Wihlborgs, Öresund (även här är Mats Qviberg storägare),  Skanska och Peab.

Liknande inlägg:

Michael