I dessa dagar när börsen rasar till höger och vänster kan vi i Sverige i alla fall ”trösta” oss med att det är långt ifrån så illa som det är på Island. Jag är glad att jag inte är islänning. Charmen med att vara ett litet land som Island tror jag många islänningar skulle byta bort just nu.

Isländska kronan är en av världens minsta valutor och detta i kombination med att isländska banker har gått på ”droger” senaste åren och expanderat hejvilt sätter sina tydliga spår.  Värdet på valutan har nästan halverats på kort tid.

Detta är extra känsligt för en liten avskild ö som Island som importerar det mesta man konsumerar. Priserna i butikerna går i höjden och inflationen är rekordhög.  Jag läste att det till och med varit hamstring i vissa butiker för att undvika ytterligare prishöjningar. När man hör talas om hamstring i samband med hyperinflation i Zimbabwe känns det helt sjukt men ändå ganska långt borta. När liknande saker händer i vårt nordiska grannland Island känns det helt bisarrt och overkligt.

Nu verkar många islänningar vara för EU och en anslutning till euron. Inte så konstigt med tanke på senaste tidens händelser. Det kan inte vara lätt att stå ensam när det blåser storm som det gör för Island just nu. Eller att eventuellt behöva låna stora pengar av Ryssland som det ryktats om. Ryssland är inget land man gärna sätter sig i stor skuld till. Vad händer om man inte betalar i tid? Kommer Putin och gänget och tar över ön då?

En anslutning till EU och euron är säkert en process som tar 5 år för Island om de nu bestämmer sig för det. Det är även säkert den tid som krävs för att rensa upp i ekonomin så att de över huvudtaget får ansluta sig.

När jag tänker på hur det är på Island är jag glad att de svenska bankerna och staten fick sig en ordentlig smäll i början på nittiotalet. Annars hade vi kanske suttit i samma läckande båt som våra grannar islänningarna nu.

Liknande inlägg:

Michael