Det hemska inflationsspöket fortsätter gäcka svensk ekonomi. KPI, konsumentprisindex, steg med 3,4 procent i april jämfört med ett år tidigare. Det var samma inflationstakt som sågs i mars och är faktiskt även den högsta nivån sedan 1993.

Personligen är jag precis som Riksbanken livrädd för inflationen. När den skenade iväg för snart 2o år sedan slutade det med kaos i svenska ekonomi vars efterdyningar vi precis mer eller mindre helt återhämtat oss från.

Därför anser jag att Riksbanken till mer eller mindre vilket pris som helst ska försöka hålla inflationen i schack och få ned den till målet på 2 %.

Just nu är detta extra svårt för Riksbanken att få ihop sin matematik då en stor del av inflationen kommer från ökade råvaropriser. Det är ju denna gång inte bara priset på olja som stigit utan råvaror över hela spektrat. På ett år har matpriserna stigit med 6,8 procent. Mest har faktiskt vårt kära bröd ökat i pris, hela 11,5 %. Anledningen är en enorm prisstegring på spannmål på världsmarknaden.

Riksbanken kan ju inte påverka de global råvaroprisern på något signifikant sätt alls. Dock tror jag att den internationella prisstegring på råvaror kommer lugna ned sig, vi har redan sätt tecken på detta. Det är inte hållbart att de fortsätter skena iväg som under senaste året. I detta läge kommer Riksbankens räntepolitk bita bättre på inflationen.

Liknande inlägg:

Michael