Det faktum att oljan verkar fortsätta stiga hela tiden kan få stor påverkan på vår dagliga ekonomi. Och då inte bara i form att högre bensin priser.

Dagens oljepris på 135 USD per fat kommer driva på inflationen ytterligare och det är inte omöjligt att detta tillsammans med övrigt höga råvaropriser kommer tvinga Riksbanken att höja ränta igen.

Jag läste en intressant artikel om Peak Oil i SVD idag som delvis citerade en artikel i Wall Street Journal där IEA (representerar 26 industriländer) justerar ned den beräknade oljeproduktionen 2030 från 116 miljoner fat olja per dag till 100 miljoner fat. Som jämförelse ligger produktionen just nu på 87 miljoner fat per dag. Och många bedömare verkar tro att detta inte är sista gången som vi tvingas nedjustera den förväntade oljeproduktionen.

Peak Oil är det engelsa begreppet för när oljeproduktionen nått sin topp för att aldrig bli högre igen. Många förståsigpåare tror att vi redan nått, eller är väldigt nära, just Peak Oil. Om så är fallet kommer oljepriset garanterat inte sjunka på sikt utan snarare fortsätta gå upp.

Bästa sättet för svenska ekonomin att hanterar det är såklart att kraftigt minska sitt oljeberoende. Detta borde startats på allvar för länge sedan och min känsla är att det kommer bli jobbigt att komma ikapp.

Liknande inlägg:

Michael