Idag läser jag den tragiska nyheten att tre personer idag dött i samband med ett upplopp i Aten som en följd av den extrema ekonomiska kris som Grekland befinner sig i. Man kan verkligen undra var det ska sluta.

I helgen verkade det som den finansiella oron lugnat ned sig något i och med att grekerna godtagit de krav som ställs från Euro-länderna och övriga långivare för att de ska slanta upp de gigantiska lån som Grekland akut behöver. Men det är minst sagt inte lugnt i Grekland och man ser vilken extrem påverkan det har på världens börser. I Stockholm har börsen nu sjunkit kraftigt två dagar i rad och bedömare tror att det kommer fortsätt ned till årets uppgång är utraderad.

Som svenskar kan vi nog tacka vår lyckliga stjärna att vi inte gått med i EMU och bytt ut kronan mot Euron. Till viss del kan man jämföra Greklands kris med den vi upplevde i början av nittiotalet i Sverige. Då var Sveriges ekonomi på ruinens brant och det var ganska nära det slutade riktigt illa. Lika oförstående jag är till de svenska politiker som försatte oss i den krisen lika tacksam är jag till de svenska politiker som bet i det sura äpplet och föredömligt tog oss ur krisen. Även om det innebar väldigt många impopulära åtgärder och besparingar.

En skillnad mellan Sverige och Grekland är att vi i Sverige inte är lika benägna att visa vårt missnöje på gatorna som man nu ser i Aten.  Jag har full förståelse för att grekerna är ute på gatorna men det kommer nog tyvärr hjälpa föga.  Situationen som Grekland nu befinner sig i är följden av många års misskötsel av ekonomin och grekerna har många  tuffa år framför sig innan krisen är under kontroll.

Liknande inlägg:

Michael