Min kollega Christian skrev nyligen om det finansiella kaoset som pågår i Grekland. Nu tror många förståsigpåare att Spanien står på tur. En som gått extra hårt åt Spaniens ekonomiska framtid är nobelpristagaren Paul Krugman som bedömer att Spanien är ett klart värre fall än Grekland (hur det nu är möjligt kan man undra).

Budgetunderskottet i Spanien var 2009 11,4 procent av BNP vilket kan jämföras med Greklands 12,7 procent. Båda länderna ligger betydligt över de max 3 procent som EU tillåter. Till skillnad från Greklands (121 procent av BNP) ligger Spaniens statsskuld på en fortfarande rimlig nivå.

Det som många av Spaniens belackare är oroliga för är att den spanska regeringen inte kommer klara att använda hårdhandskarna mot budgetunderskottet som man lovar. Med en arbetslöshet på cirka 20 % (bland de högsta i EU) kommer det krävas väldigt tuffa politiker och åtgärder för klara den ekonomiska krisen i Spanien. Att ytterligare försämra för de spanjorer som redan har det svårt genom att höja skatter/moms och samtidigt minska utgifterna kommer inte skapa några populära politiker. Långt därifrån.

Spaniens ekonomi är cirka 4 gånger större än Greklands och kommer därför vara ännu mer intressant för attacker från den skrupelfria marknaden.

Liknande inlägg:

Michael