I dag tänkte jag skriva om en företeelse som ni precis som jag garanterat inte kunnat undgå. Reklam för SMS lån finns överallt numera. I tunnelbanan, på radion, på webben, överallt. Detta tyder på att det måste vara en högt lukrativ bransch under stor tillväxt. Dock finns där en klar negativ baksida med Sms lån som inte minst togs upp i Uppdrag Granskning i SVT härom veckan.

Många av bolagen som ligger bakom Smslånen verkar vara minst sagt vara lite skumma. Dessutom är räntan väldigt hög. Ett exempel jag såg var ett lån på 3000 kr där avgiften var 600 kr som ska betalas tillbaka efter en månad. Det ger en månadsränta på 20 % och en motsvarande årsränta på 240 %. Ja, du såg rätt 240 %. Detta kan jämföras med ett bostadslån där årsräntan just nu ligger runt 5 %.

Dock kan man inte jämföra lånen rakt av på det sättet. Ett Smslån är ju ett snabblån utan några större säkerheter och det är rimligt att det är betydligt dyrare än en bostadslån. Dock tror jag inte många är medvetna om hur mycket dyrare det faktiskt är.

Ett annat problem som togs upp i Uppdrag Granskning är att det ofta är personer som redan har betalningsproblem som tar Smslån. Själva behovet av snabblån kommer och har alltid funnits. När det gäller Sms lån kommer det säkert och förhoppningsvis bli så att priserna sjunker när konkurrensen ökar samt att de oseriösa spelarna försvinner. Mitt råd är att endast använda Sms lån som sista utväg och var försiktig med vilket bolag du väljer.

Liknande inlägg:

Michael