Som ett led i att lindra pressen för det amerikanska villaägarna har George W Bush tagit det ovanliga beslutet att frysa räntan för subprimelån. Planen innebär främst följande punkter:

  • Frysta kreditvillkor för låntagare
  • Förhandlingar mellan långivare och låntagare om att lägga om lån
  •  Skattelättnader för investerare som satsar i bostadsobligationer

Det är ett väldigt förvånande steg för en republikansk president att ta. Republikanerna brukar ju alltid förespråka att låta marknaden sköta sådan här saker och absolut inte gå in och påverka marknaden med en sådan radikal åtgärd som att frysa räntan. Det är helt klart att Bush var tvungen att göra något, men det är lite märkligt att han väljer en åtgärd som säkert mest går hem hos motståndarna demokraterna.

Subprimelån är en konstig produkt som jag är glad inte finns i Sverige. Ett subprimelån är en möjlighet för ej kreditvärdiga personer att låna mot en högre ränta. Många subprimelån är även konstruerade så att kostnaden/räntan är låg i början för att öka längre fram och detta funkar ju så länge bostadspriserna hela tiden går upp.

Man kan jämföra subprimelån med SMS lån då de båda vänder sig till personer med låg kreditvärdighet som skulle ha svårt att få ett ”riktigt” lån. Skillnaden är att man lånar upp till 3 000 kr på ett SMS-lån men subprimelån används för att köpa hus vilket också gör de mer farliga om det går fel, vilket det olyckligtvis gör för många låntagare i USA just nu.

Liknande inlägg:

Michael