Nu är turen kommen till Skagen Kon-Tiki, den andra av två Skagenfonder in min fondportfölj. Fonden, som investerar i tillväxtmarknader, har lämpligt nog fått sitt namn av den norska upptäcktsresande Thor Heyerdahls vida kända flotte.

Skagen Kon-Tiki är en av mina favoritfonder och som gått bra för mig både denna gång och tidigare. Fonden har toppbetyg av Morningstar (5 av 5) och har de senaste 5 åren genererat en avkastning om 92,38 %. Helt fantastiskt tycker jag (och jag kan tyvärr bara beklaga att jag inte haft fonden hela tiden under dessa år…).

Visst, det är tacksamt att investera i tillväxtmarknader, men de absolut flesta fonder i samma segment gör ett betydligt sämre jobb än Skagen Kon-Tiki. Just att investera i tillväxtmarknader är för mig en självklarhet. På kort sikt är det kanske lite mer riskfyllt än i exempelvis en Sverigefond, men inte på lång sikt.

Jag tror (tyvärr) att de flesta av er håller med mig i analysen att det är mer sannolikt att Brasilien eller Kina växer bra över en tioårsperiod än vårt eget kära Sverige.

Förvaltningsavgiften är 2 % vilket är högt, men prisvärt med tanke på deras historik. Det finns ingen köp- eller säljavgift.

Liknande inlägg:

Michael