Det var ett tag sedan jag skrev om en specifik fond men nu är det dags igen.

Skagen Kon-Tiki är en alldeles utmärkt aktiefond som jag vill tipsa om. Fonden investerar i tillväxtmarknader och minst 50 % ska investeras i så kallade nya marknader. Dessa ny marknader är Östeuropa, Turkiet, Afrika, Asien (förutom Japan, Singapore och Hong Kong) samt hela Latinamerika inklusive Mexico.

Fonden Skagen Kon-Tiki har gått upp 519 % senaste 5 åren och är 5-stjärnig enligt Morningstars rankingsystem. Skagen Kon-Tiki är en väldigt bra om än högriskfond som presterar bra år från år. Fondens förvaltare är J. Kristoffer C. Stensrud på norska Skagen fonder.

Namnet på fonden, Kon-Tiki, kommer så klart från den flotte byggd av balsträ som den norska äventyrsmannan och forskaren Thor Heyerdahl 1947 seglade med för att bevisa sina teorier om hur folkvandringarna i Stilla Havet hade gått till. Passande namn på en fond för nya marknader alltså.

Skagen Kon-Tiki kan ni bland annat köpa via Fondmarknaden.se. Köpavgiften är 0,7 % och förvaltningsavgiften är hela 2, 5 %. Dessutom har Skagen Kon-Tiki en Performanceavgift om 10 % på överavkastningen jämfört med indexet Emerging Market index.

Det är alltså ingen billig fond med tanke på fondavgifterna men hittills har det absolut lönat sig att investera i fonden Skagen Kon-Tiki. Då det är en tillväxtmarknadsfond är fonden som sagt att betrakta som hög risk.

Liknande inlägg:

Michael