I denna nya ekonomin blir det mer och mer viktigt att snabbt och enkelt kunna göra små betalningar till andra personer var som helst på jordklotet. Det funkar inte alltid längre med de gamla bankernas principer med bankdagar hit och dit.

Om jag vill skicka 2 000 kr till Indien så vill jag att de ska komma fram direkt. Det är ju faktiskt inte så att någon sätter sig på ett flyg och åker över med mina pengar så det finns ju ingen anledning att pengarna inte ska komma fram i tid. Syftet med bankdagar är ju enbart till för att bankerna ska tjäna mer pengar, de lånar du våra pengar gratis ett par dagar.

Globalt störst på mikrobetalningar är Paypal som ägs av eBay. I motsats till eBays köp av Skype så var köpet av Paypal en ekonomiskt sätt briljant affär. Framgången för auktionssajten eBay hänger väldigt mycket på att deras användare snabbt kan skicka pengar till varandra. Med detta vill jag inte säga någon negativt om Skype som jag personligen tycker är en alldeles förträfflig produkt.

En svensk och mer lokal motsvarighet till Paypal är Payson som bland annat har ett stort samarbete med auktionssajten Tradera. Att kunna göra säkra internetbetalningar snabbt, enkelt och kostnadseffektivt är definitivt här för att stanna och gammelbankerna får se upp. De är inte längre det helt självklara valet för alla former av finansiella transaktioner.

Liknande inlägg:

Michael