De amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac har blivit kända i folkmun långt utanför USAs gränser de senaste året. Inte minst de senaste veckorna när USAs regeringen bestämde sig för att göra en ”Nordbanken”, det vill säga gå in och ta över bolagen och rädda dem från en eventuella konkurs och samtidigt rädda den amerikanska ekonomin från en yterliggare kollaps.

Med en ”Nordbanken” syftar jag såklart på när Svenska staten under bankkrisen i början av 1990-talet tog över Nordbanken så att banken inte skulle gå i putten och betalade totalt 65 miljarder kronor i bankstöd varav lejonparten var till just Nordbanken. Så här i efterhand har det visat sig att staten gjorde en ganska god affär, vilket ju inte är mer än rätt då staten tog över all risk och la in massa stålar som räddade situationen.

Finns där några banker i Sverige idag som kan drabbas lika hårt som Fannie Mae och Freddie Mac gjort i denna veva av bankkrisen och som Nordbanken gjorde på nittiotalet? Det känns inte så. De svenska bankerna står förhållandevis väl rustade även om Swedbanks och SEBs äventyr i de baltiska länderna är lite oroande.

Historien brukar alltid upprepa sig och vi kommer säkert få se svenska banker som kollapsar igen, men krisen från nittiotalet ligger nog för nära i tiden fortfarande. Om 10-20 år när de flesta som var med i hetluften på nittiotalet inte är verksama längre så….

Jag hoppas av många olika skäl att amerikanska staten lyckas på allvar rädda Fannie Mae och Freddie Mac. Om inte annars för att de har så roliga namn jämfört med till exempel Handelsbanken…

Liknande inlägg:

Michael