Det korta svaret på frågan i rubriken är att en företagsmäklare arbetar med precis samma sak som en fastighetsmäklare, men istället för att underlätta försäljning av fastigheter arbetar företagsmäklaren med försäljning av företag.

Men företeelsen förtjänar en mer utförlig förklaring än så. Framför allt kan det vara intressant att veta att företagsmäklarnas betydelse ökar, enligt en artikel i DN. Man hade kunnat tro att den skulle minska; att det skulle bli lättare för den som vill sälja sitt företag att göra det på egen hand, via internet, men så har det inte blivit. Visst händer det att företag överlåts genom annonser på Blocket, men det är knappast det säkraste sättet, varken för den som ska överlämna företaget eller för den som ska ta över det. Enligt en värmländsk företagsmäklare föregås fyra femtedelar av alla företagsöverlåtelser inte av någon annonsering.

Anledningarna till att företagsmäklarna blir allt mer efterfrågade är bland annat följande:

  • 40-talisterna har börjat gå i pension.
  • Det är inte lika vanligt att barn tar över sina föräldrars företag som det var tidigare. Skräddarens son kan lika gärna bli elektriker eller civilingenjör.
  • Den ekonomiska krisen påverkar konjunkturen även för företag.

Andelen överlåtelser som sker med hjälp av företagsmäklare är låg när det rör sig om försäljningar under 150 miljoner kronor, vilket gör att det finns en stor tillväxtpotential.

Den sista av punkterna stämmer till eftertanke. Det är alltid viktigt att tänka över ett köp av företag noga, men nu är det kanske viktigare än någonsin. Inte minst bör man vara säker på att man klarar av att driva ett företag genom svåra tider, man kan inte bara lita på att konjunkturen snart kommer att vända. Som köpare är det också viktigt att kolla upp företagets lönsamhet, och även lån, avtal, bokföring med mera.

Ska du sälja ditt företag?

Att samarbeta med en välrenommerad företagsmäklare kan vara guld värt för den som av någon anledning inte kan eller vill fortsätta att driva en verksamhet. Det är oftast en väldigt komplex affär att sälja sitt företag så var beredd på att det kan komma att ta lång tid innan affären är i hamn, och undvik mäklare som utlovar en snabb affär. Nextor (www.nextor.se) är ett exempel på en seriös aktör i branschen för dig som funderar i dessa banor.