Fonden Kapitalinvest från Swedank är Sveriges största aktiefond. Vid årskiftet förvaltade fonden över 30 miljarder. Det är anmärkningsvärt att Kapitalinvest kunnat bli så stor och populär då fonden rent ut sagt är usel.

Kapitalinvest är en global aktiefond där viktning ungefär är 50 % Sverige och 50% utomlands. Fonden förvaltas av Stefan Franzén, Hugo Lewné, Ingemar Syréhn och har 3 stjärnor i betyg av Morningstar. Förvaltningsavgiften är 1,4 % och det finns inge köp- eller säljavgift.

Varför är fonden så usel då? Jo, under de 10 senaste åren har den enbart mäktat med en total avkastning på drygt 35 %. Detta kan jämföras med den bästa globalfonden under sista 10 åren, Skagen Global, som gett en avkastning på hela 582 %.

För att illustrera detta ännu tydligare. Om du för 10 år sedan investerat 10 000 kr i fonden Kapitalinvest hade din investering idag varit värd 13 500 kr. Men hade du vid samma tillfälle istället investerat 10 000 kr i Skagen Global hade din investering varit värd hela 68 200 kr. Skillnaden i avkastning är hela 54 700 kr på satsade 10 000 kr. Helt galet när man tänker på det.

Vad är haken? Det finns ingen riktig hake egentligen. Skagen Global har en lägre fast avgift. Förvaltningsavgiften är 1 % + 10 % av överavkastningen jämfört med ett jämförelseindex. Den är alltså dessutom billigare.

Är inte risken större i en fond som Skagen Global? Svårt att säga rakt av. Båda fonderna är globala aktiefonder. Skagen Global investerar till större del i tillväxtmarknader så där finns det en högre risk. Dock tycker jag den största risken ligger i att välja en dålig fond vilket bevisligen Kapitalinvest är.

Oavsett, detta inlägg handlar inte om hur bra Skagen Global är utan tvärtom hur dålig Kapitalinvest är. Det enda som är glädjande är att Kapitalinvest för 2 år sedan förvaltade 35 miljarder (och kursen har trots allt gått upp sedan dess) vilket betyder att det är fler och fler som inser att det finns betydligt bättre fonder att spara i.

Normalt sett brukar jag skriva vilket PPM nummer en fond har men det tänker jag inte göra med Kapitalinvest. Vill absolut inte på något sätt rekommendera denna fond.

Liknande inlägg:

Michael