Klädjätten H&M redovisade igår försäljningssiffrorna för april och de var inte vad analytikerna hade förväntat sig. För första gången sedan Hennes & Mauritz började redovisa sin månadsförsäljning har totalförsäljningen backat. I april gick den ned med 1 %. Försäljning med jämförbara butiker (dvs butiker som fanns förra året) sjönk med hela 10 %.

Största anledningen till nedgången är enligt H&M vädret. Det sämre vädret runt om i världen denna april jämfört med april 2007 har helt enkelt gjort människor mindre köpsugna. En annan bidragande faktor är säkrt att högkonjunkturen håller på att avmattas och folk håller hårdare i plånboken.

H&Ms VD Rolf Eriksson säger att när värmen kom i maj så ser försäljningsiffrorna tillfredsställande ut. Marknaden verkade dock ta de dåliga försäljningsiffrorna för april med ro. Aktien backade endast 1 kr igår.

Jag är generellt sett väldigt positiv till H&M och tror att det på sikt är en bra och förhållandevis säker investering. Jag tror att de som köper H&M idag kommer vara väldigt nöjda med sitt beslut om 5-10 år. Precis som de är som köpte H&M för 20 år sedan. De måste verkligen vara nöjda.

Eller vad tycker du? Är det läge att köpa H&M?

Liknande inlägg:

Michael