En ETF är en fond som handlas på börsen precis som en aktie. Denna finansiella produkt är väldigt stor i bland annat USA där det finns cirka 800 st. Oftast är underliggande till en ETF ett index t ex NASDAQ 100 eller något oljeindex.

Om man ska jämföra dem med vanliga fonder är indexfonder de som är mest lika. Både ETF:er och indexfonder har oftast väldigt låga avgifter i förhållande med vanliga traditionellt förvaltade fonder. Förutom att de har låga avgifter är en stor fördel med ETF:er såklart att man kan handla dem över dagen, köpa på morgon och sälja på eftermiddagen. Dessutom får man tillgång till sina pengar direkt efter en försäljning och behöver inte vänta ett par dagar som vid en vanlig försäljning av fonder.

Där finns såklart fördelar med vanliga fonder i vissa lägen. Ibland tror man mer på en aktivt förvaltad fond till exempel. Men jag tycker det är viktigt att vi får mer ETF:er i Sverige, främst för att öka konkurrensen fondbolagen emellan. Det finns endast ett par stycken idag, bland annat XACT Bear och XACT Bull som jag tidigare skrivit om.

XACT Fonder (ägs av Handelsbanken) som ligger bakom ovan två har ytterliggare några får ETF:er och verkar ha mer eller mindre ”monopol” på börshandlade fonder i Sverige.

Jag efterlyser att fler fondbolag börjar erbjuda ETF:er och det snarast. Kan egentligen inte förstå varför ingen gör det. Enda anledning måste vara att de tjänar för mycket på de traditionella fonderna och att de är rädda för att kanabilisera på sig själva. Jag är dock övertygad om att om någon av de stora fondbolagen bara vågar satsa på börshandlade fonder kommer de bli en viktig konkurensfördel för dem och garanterat kommer de andra fondbolagen följa efter. Vem vågar vara först?

Liknande inlägg:

Michael