Enligt färska opinionsundersökningar går det väldigt bra för den amerikanske republikanska presidentkandidaten John McCain. På kort tid har han nästan hämtat in sin demokratiske rivals, Barack Obamas, försprång vilket många trodde var omöjligt för några månader sedan.

Anledning stavas olja, eller rättare sagt bensinpriset. Amerikanarna är tokiga över att bensinpriset bara fortsätter att stiga hela tiden (även om det sjunkit något på slutet). Amerikanarna har varit bortskämda med låga bensinpriser under väldigt lång tid och som alla vet är nästan allt i USA uppbyggt kring att köra bil. Även om bensinpriset i USA just nu bara är hälften mot i Sverige så är folkstormen mot de höga bensinpriser betydligt mer allvarlig än i Sverige.

En rolig betraktelse är att många företag numera säljer sina produkter tillsammans med ett bra erbjudande om att få/köpa billig bensin. T ex ”stanna två nätter hos Holiday Inn så får du 50 USD att köpa bensin för”. De vet att just nu är det bästa sättet att bli kompis med en amerikan  genom ett lågt bensinpris.

Personligen tycker jag såklart att USA har betydligt större problem än sitt höga bensinpris men det är tyvärr nog inte omöjligt att just bensinpriset kommer vara en starkt avgörande faktor i det stundande presidentvalet. Som nästan alla utanför USAs gränser hoppas jag att  Barack Obama vinner. Mer bloggande om politk finner ni på Dagens Politik.

Liknande inlägg:

Michael