XACT Bear är kvällens tips för dig som tror att börsen kommer fortsätta sin kräftgång och sjunka ytterligare. Det är första gången jag tipsar om en så kallad ETF (Exchange Traded Fund), d v s en börshandlad fond. Det som skiljer denna typ av fond från ”vanliga” fonder är att en ETF handlas precis som en aktie på börsen, så du kan köpa och sälja den under dagen. Annars brukar man ju bara kunna köpa och sälja en fond en gång per dag. ETFs är superstora på många marknader, till exempel i USA där det finns oändligt många olika. I Sverige finns det endast ett fåtal.

XACT BEAR försöker spegla OMX30 fast i motsatt riktning och med en viss ytterligare hävstång och avkastar cirka en och en halv gånger så mycket som den motsatta förändringen i OMXS30 på daglig basis. Detta betyder alltså om OMXS30 sjunker med 1% under en börsdag så stiger XACT BEAR med cirka 1,5% och såklart motsatt om OMXS30 går upp med 1% under en börsdag så sjunker XACT BEAR med cirka 1,5%. Fonden uppnår detta genom att placera i likvida medel och OMXS30 futures (terminer) motsvarande cirka 150% av fondens värde.

XACT Bear har som en ETF inga vanliga förvaltningsavgifter alls utan det funkar precis som aktiehandel att du betalar courtage till din mäklare. Detta gör att det blir ganska dyrt rent avgiftsmässigt om man handlar i små belopp då man oftast betalar ett minimicourtage men och andra sidan blir det ofta billigare avgiftsmässigt jämfört med normala fonder om man handlar för stora belopp.

XACT Bear är endast bra under de perioder man tror börsen kommer gå ned. Över längre tid går ju börsen alltid upp så det är ingen fond man ska sitta på under en längre period.

Namnet ”Bear” kommer såklart av finanstermen ”Bear” som betyder att marknaden är sur och går ned. Tänk er en björn som river NED sitt ”byte”. Självklart har XACT Bear en systerfond som heter XACT Bull som fungerar tvärtom och är bra om man tror börsen ska upp. ”Bull” är i finansvärlden motsatsen till ”Bear” och betyder att börsen går upp. Tänk er en tjur som kastar UPP sitt ”byte” med hornen.

Michael