Låt oss börja där men bör genom att förklara vad Fond-i-fond egentligen är. Konceptet är ganska enkelt egentligen. En fond-i-fond är en fond som innehåller många olika fonder. Logiken för en vanlig fond är att det är bra sätt att sprida riskerna genom att man inte bara köper en aktie utan att genom köpa en fond indirekt köper ett större antal aktier. Fond-i-fond är att ta detta ytterligare ett steg, då man inte nöjer sig med en fond utan en fond-i-fond innehåller många olika fonder.

Detta låter säkert för de flesta som en briljant produkt. Helt plötsligt är det väldigt lätt att spridda sina risker. Så långt är allt gott. Den stora nackdelen med fond-i-fond är att produkten är bäst för fondbolagen och bankerna. De har genom smart paketering och marknadsföring skapat en produkt som de kan ta mycket betalt för. Alldeles för mycket för dig och mig.

Ett exemplen är Länsförsäkringars fond-i-fond Offensiv som har en förvaltningsavgift på 1,9 procent vilket är 0,6 procentenheter mer än deras Sverigefond som är en av de fonder som fond-i-fonden investerar i.

Mitt råd och tips är att undvika fond-i-fond produkter. Välj istället 5-10 olika fonder själv. Det blir mycket billigare.

Vill du läsa vad jag tycker om etiska fonder?

Michael