Sent om sidor är det dags för en uppdatering om min fondportfölj. Det har varit en halvskakig resa på slutet med katastrofen i Japan som huvudanledning.

Jag har sedan mina förra inlägg gjort några förändringar i min fondportfölj.

Förändringar i portföljen:

Byte i Kina

Jag är inte nöjd med Ålandsbanken China Growth som jag först valde som Kinafond och har därför byt ut den mot First State Greater China Growth istället (mer om den fonden i senare inlägg).

Ränta mot Ryssland

Sista fonden in min portfölj var ett uttalat nödval för att få ihop just 10 fonder. Valet föll på en ”säker” placering i form av den långa räntefonden Folksam Obligationsfond. Detta var ett mycket dåligt val på många sätt. Att köpa en obligationsfond när räntan är på väg upp är rent ut sagt dumt och utvecklingen på fonden har varit därefter.

Tidigare var jag lite orolig för Ryssland men den oron har delvis ersatts med att jag tror att högkonjunktur som sakta börjar ta form efter finanskrisen kommer driva upp råvarupriserna vilket ju är Rysslands potential och guldgruva. Mitt val av Rysslandsfond föll på Nordea Rysslandsfond vilken har utvecklat sig bra sedan jag började investera.

Utveckling på fondportföljen

Till dags dato har portföljen gått upp med 3,6 % jämfört med mitt investerade belopp. Jag började investera i maj förra året och investerade sedan under 10 månader ett lika stort belopp varje månad. Avkastning har vara ganska upp-och-ned, i början var jag mer på plus än jag är idag men direkt efter katastrofen i Japan var portföljen klart på minussidan.

Totalt sett är jag hyfsad nöjd med min portfölj i jämförelse med hur börserna världen över har utvecklat sig under samma period. Framförallt är jag mycket nöjd med att jag delade upp investeringen över 10 månader.Det hade kunna sett riktigt dåligt ut då om jag valt att gå in vid fel tidpunkt.

Stjärnor i portföljen

De fonder som utvecklats bäst i min portfölj är Odin Norden, Skagen Global och Skagen Kon-Tiki.

Citroner i portföljen

Mina stora missräkningar i fondportföljen är Kinafonderna (se ovan) samt Indienfonden Carlson India. Det har varit en mycket dålig utveckling på dessa båda stora tillväxtmarknader under perioden. Dock tror jag fortsatt på dem och behåller dem därför i portföljen.

Michael