Spelbolaget Unibet som erbjuder vadslagning, poker och casino på nätet har nu börjat sätt odds på priserna på bostadsmarknaden. Helt klart lite annorlunda än vanliga odds på fotbollsmatcher eller att erbjuda pokerspel.

Deras odds gäller för prisutvecklingen mellan den 1 maj och 31 juli i år. Om du tror att genomsnittspriset för bostadsrätter i Stockholm kommer att vara högre än 40.000 kronor per kvadratmeter ger låga 1,65 gånger pengarna. Satsar du på motsatsen får du 2,10. Exakt samma odds gäller för Malmö med prisnivån 15.000 kronor per kvadratmeter och för Göteborg med 22.000 kronor per kvadratmeter.

Oddsen indikerar att Unibet tror att det är mer sannolikt att priserna går ned än upp. Kul produkt även om det är en ren PR-grej. Jag har länge eftersträvat något instrument som man kan använda för att hedge mot hur bostadpriset rör sig.

Spelbolaget Unibets produkt är såklart inte exakt vad jag eftersträvar utan jag vill ha mer sofistikerat börshandlad produkt. T ex vore det skönt att för en rimlig peng kunna köpa en säljoption med strike på det priset man köpt sin bostad för. Funkar detta bra så blir det ett effektivt sätt att skydda sin bostadsinvestering.

Michael