Gott nytt år på er alla! Vi får hoppas att 2008 blir ett bra börsår. Starten på 2008 har dock ju varit minst sagt turbolent och kaotisk.  På de 3 börsdagar vi haft hittils under året i Sverige har börsen gått ned hela 5,6 %. Minst sagt nattsvart.

Som så ofta är det inte händelser i Sverige som utlöst de stora nedgångarna utan händelser i USA och på den internationella arenan. Det började i onsdags när oljepriset för första gången gick över 100 USD per fat. Börsveckan slutatade sedan med att börsen störtdök efter mycket dyster jobbstatistik från USA. Oron är nu stor att USA är på väg in i en recession

Recession, vad är egentligen det? En recession brukar definieras (i alla fall i finanspress) som att BNP sjunker under minst kvartal i rad. Vad är då skillnaden på en recession och en depression som det ibland talas om (tex den stora depression på 1920-talet)? Jag vet ingen bra vetenskaplig skillnad, men en tragikomisk beskrivning av skillnaden kan göras så här: en recession är när din granne förlorar sitt jobb, en depression är när du förlorar ditt jobb.

Nu tror jag inte att vi på något sätt är på väg mot en depression i USA eller en recession i Sverige. Egentligen tycker jag inte att den svenska börsen borde påverkas så mycket av vad som händer i USA längre. Vårt beroende är inte lika starkt och många svenska företag kommer kunna fortsätta växa starkt även utan en stark amerikansk marknad. Dock höjer jag ett vardandes finger för de aktier/bolag som är i stort beroende av USA som marknad. Här bör ni vara försiktiga under 2008.

Michael