Räntan på sparkonto fortsätter upp. Senaste året har många aktörer på finansmarknaden slagits om kunderna genom att försöka erbjuda bästa sparräntan. Just nu kan man få så mycket som 4,5 % i ränta på sina pengar, bland annat hos Kaupthing eller Parex.

Självklart är det extra smart att erbjuda bra sparräntor nu när börsmarknaden är väldigt turbolent. Det måste vara ett bra sätt att locka till sig kunder. Många sparare ångrar nog tyvärr att de inte lämnade fond- och aktiemarknaden för ett par månader sedan för att istället sätta pengarna på ett mycket säkrare sparkonto.

Jag tycker det är bra att många nu erbjuder en schysst inlåningsränta på sparkonton. För mig känns sparkonto numera som ett intressant alternativ till exempel räntefonder om man vill minimera risken i sitt sparande. Fördelen med sparkonto jämfört räntefonder är att det är lite enklare.

Glöm inte att inflationen förväntas ligga runt 3 % nästa år. Detta betyder att om ni får 4,5 % i ränta på ert sparkonto så äter inflationen upp 2/3 av avkastningen, dvs realräntan (den nominella räntan minus inflationen) blir ”endast” 1,5 %.

Michael