Jag läste en intressant artikel i dagens SvD om att framgången för Google (mätt i intäkter) börjat avta. Klickande på de sponsrade annonser som finns i sökresultaten minskar enligt en analys av analysföretaget Comscore. Hittils har majoriteten av Googles intäkter kommit från just dessa annonser och om klickande på dessa minskar bör man ta det på allvar.

De senaste månaderna har Google aktien tappat runt 40 % delvis på grund av oro kring nedgången i just klickandet. Det ska dock noteras i sammanhanget att det inte är användandet av Google som sökmotor som minskar utan bara de som väljer att klicka på de sponsrad resultaten. För mig är detta egentligen inte så konstigt, de organiska sökresultaten (de man inte kan köpa utan man måste jobba med sökmotoroptimering för att hamna högt i) är bättre och för mig är det bara en tidsfråga innan fler och fler inser detta.

Med detta sagt är jag ändå inte speciellt orolig för Googles framtid. Sökandet kommer öka hela tiden och jag är övertygad att Google kommer hitta ännu fler och smarta sätt att kapitalisera på sin storlek och marknadsdominans. Det är svårt att bedömma värdet på bolaget då så mycket av aktiens kurs ligger i framtida förväntningar. Med tanke på det rådande finansiell kaos som pågår i USA är mitt tips att avvakta med Google, men att aktien är klart intressant att titta på igen när marknaden har lugnat ner sig.

Michael