Ett misstag jag verkar upprepa gång efter gång är att jag säljer min bra aktier för tidigt och behåller de dåliga alldeles för länge.

Detta är ett klassiskt investermisstag och är egentligen inte en svår regel att följa, men på något sätt lyckas jag fortsätta göra det

Det är egentligen löjligt självklart att man ska behålla sina bra aktier och sälja de som går dåligt. Har en aktie gått bra under period är det mer sannolikt att den fortsätter gå bra än att en aktie som gått dåligt ska vända trenden och börja gå åt rätt håll.

Allt som oftast finns det en anledning till att visa aktier går medan andra som skandalomsusade Flyme går dåligt. Bra företagsledning, affärsidé etc brukar leda till högre aktiekurs medan motsatsen brukar sluta som Flyme (vill här och nu poängtera att jag hållit mig borta från Flyme…).

En väldigt framgångsrik investerare, Peter Lynch, grundade uttrycket ”tenbagger” (tiotaggare) för att beskriva en aktie som gått upp 1,000 %. Nyckeln att hitta dessa tiotaggare till aktier enligt honom är att inte sälja en aktie som gått upp 100 % bara för att plocka hem en bra vinst. Eller som han galant utrycker det, varför dra upp blommorna och vattna ogräset? (”pulling the flowers and watering the weeds”). Kunde inte sagt det bättre själv.

Nu får det vara slut för min del. Inget mer vattnande av ogräs. Jag ska vattna blommorna istället.

Michael