De flesta av oss står inför samma frågor när det gäller PPM. Vilka fonder ska jag välja? Hur ska jag tänka?

Den stor skillnaden med PPM gentemot att spara i fonder på vanligt sätt är att du inte kan kommer använda pengarna förrän du går i pension (vilket ju gäller alla former av pensionssparande). För alla er som har minst runt 10-15 år kvar till pensionen så tycker jag att ni ska investera i olika former av aktiefonder. Aktiefonder är alltid förknippade med högre risk än till exempel räntefonder men på lång sikt har aktiemarknaderna historiskt sätt alltid gått upp och det finns ingen anledning att tro att det inte ska fortsätta så.

Dessutom är det så att avsättning till ditt PPM konto sker kontinuerligt varje år vilket gör att om aktiemarknaden går ned en viss tid så får du ofta som plåster på såren köpa billigare vid nästa avsättning. Detta hjälper till att minska den långsiktiga risken. Mina generella tips om fonder gäller så klart även när man köper fonder via PPM.

1. Sprid dina risker, välj 5 olika fonder inom PPM.
2. Blanda mellan lands-, region- och branchfonder.
3. Håll koll på vilka avgifter som fonden tar ut. Undvik dock inte att välja fonder med höga avgifter om de ger mer avkastning än en motsvarande fond med låg avgift.
4. Se över dina PPM-fonder minst 1 gång per månad.

Lycka till med ditt PPM-sparandet!

Michael