ODIN Offshore är en av de bäst avkastande fonderena under de senaste åren. Det som gör den lite annorlunda är att det inte är en tillväxtmarknadsfond som tex Kina- eller Indienfonder utan en branschfond.

Odin Offshore är en energifond och investerar främst i bolag som sysslar med olja och gas. Det är inte enbart bolagen som utvinner oljan eller gasen man investerar i utan bolag i hela kedjan som sysslar med till exempel vidareförädling, transport och distribution.

Fonden har full pott, d v s 5 stjärnor, i Morningstars rating och på 5 år har fonden gått upp ofattbara 511 %. Jag säger det igen, 511 %! En stor del av uppgången förklaras såklart att oljepriset slår rekordnivå efter rekordnivå men det är även en mycket välförvaltad fond. Odin Offshore förvaltas av normannen Lars Mohagen.

Enda nackdelen med Odin Offshore är att den precis som alla andra fonder från Odin har dyra avgifter. Förvaltningsavgiften är 2 % vilket man kan leva med. Det är köpavgiften på 3 % som sticker ut. Köpavgift är ju det man betalar i engångsavgift när man köper en fond, så köper man Odin Offshore för 10 000 kr så försvinner 300 kr direkt i köpavgift. Ingen bra start alltså. Fonden har även en säljavgift på 0, 5 %. Avgifterna som nämns här är från Avanza och kan variera något om ni köper fonden någon annanstans.

Trots de höga avgifterna är fonden absolut att rekommendera. Framförallt om du tror att oljepriset ska fortsätta upp. På lång sikt är väl alla bedömare överens om att oljepriset måste bli högre. Det är bara på kort sikt som priset eventuellt kan gå ned.

Lästips: Skagen Global ännu en norsk välförvaltad fond.

Michael