Jag läste imorse att Nordnet har dragit in fruktkorgarna de bjuder sina anställda på. Nordnet överväger även att dra in på den frukost man bjuder den anställda på varje fredag. Sådant gör att i alla fall jag blir orolig.

För någon vecka sedan gick Nordnet ut och berättade att personalen skulle bantas med 70 personer på grund av dålig lönsamhet. Detta besked var lite förvånande, i alla fall för mig. Jag har följt nätmäklarna på nära håll under många år och sett starkt växande och förhållandevis lönsamma bolag. Nordnet har de senaste 5 åren valt en ännu mer expansiv strategi än sin branschrival Avanza. Nordnet  har satsat hårt på en internationell expansion i övriga nordiska länder samt Tyskland och Polen.

När jag läser att man har dragit in fruktkorgarna som en följd av att vilja förbättra lönsamheten är det för mig ett tecken på att krisen är värre än jag tidigare trott. Alla förstår att de pengar man sparar på fruktkorgarna inte på något sätt har någon inverkan på lönsamheten. Däremot är det ett tydligt tecken från ledningen att nu måste det sparas, och det rejält.  Av denna anledning skulle jag vara försiktig till Nordnet aktien framöver och man inte tror på någon form av uppköp till följd av detta.

Jag har tidigare inte sett någon direkt anledningen för de två stora på marknaden, Avanza och Nordnet, att gå samman. Men nu kanske anledning finns där. Avanza lever under devisen att expansion i alla ära men inte på bekostnad av dålig lönsamhet. Kanske är det ett bra tillfälle för Avanza att köpa upp sin branschkollega nu när det går sämre för dem. Det finns enorma samordningfördelar då nätmäkleri verkligen är den moderna tidens volymaffär.

Liknande inlägg:

Michael