Med en ny månad kommer en ny fråga. Denna vecka är jag nyfiken på räntor och sparande. Det har skrivits mycket om att många nischbanker numer erbjuder väldigt bra ränta på sparkonto. I vissa fall över 4 %.

I debatten skrivs även att vid dessa höga räntenivåer är det oftast inte meningsfullt att spara i korta räntefonder. Ett sparkonto med bra ränta ger minst lika bra avkastning, dessutom är avkastningene helt säker och det är en enklare sparform. Jag håller helt med att korta räntefonder just nu inget bra alternativ. Själv har jag mina likvida medel på ett sparkonto med 3, 85 % ränta. Inte den bästa som erbjuds men tillräckligt bra för att jag inte ska orka flytta pengarna.

Storbankerna ger oftast väldigt dålig ränta på löne- och sparkonto, ibland ingen ränta alls. Ett bra tips som jag testat är att ifrågasätta räntan. Hos de flesta banker räcker det med att du säger att du vill  ha en högre ränta för att få det. Om de inte vill ge med sig så ställ frågan, ”Kan jag få låna pengar gratis av er?”. Deras svar kommer såklart vara ”Nej”. Ställ då följdfrågan, ”Varför lånar då ni pengar gratis av mig?”. Om inget av detta hjälper så flytta pengarna till en mer rättvis bank.

Vilken ränta har du på ditt sparkonto? Rösta gärna till höger på sidan. Tack för rösten!

Michael