I dag tänkte jag tipsa om vad jag anser man bör tänka på när man väljer indexfonder.

Först frågan man bör ställa sig är såklart – Varför ska jag köpa en indexfond?

Indexfonder är ett bra alternativ om du tycker det är svårt att välja fonder. En indexfond har som mål att följa ett visst index, t ex OMX 30 (Stockholmsbörsen) eller S&P 500. Risken att man väljer en dålig istället för en bra fond minskar kraftigt härmed då indexfonder kommer utvecklas som det underliggande indexet. Köper man en vanlig Sverigefond finns ju alltid risken att den presterar betydligt sämre än sitt jämförelseindex (i detta fall oftast OMX 30).

En annan klar fördel med indexfonder är att de har betydligt lägre fondavgifter än aktivt förvaltade fonder. Detta kan tyckas spela mindre roll men 1-2% lägre årlig förvaltningsavgift blir en hiskelig massa pengar om man sparar under lång tid.

Hur ska man välja mellan olika indexfonder då? Det är faktiskt ganska enkelt. I och med att de nästan alltid är ”maskinellt förvaltade” kommer de leverera mer eller mindre samma avkastning. Det enda som då spelar roll är förvaltningsavgiften. Bland indexfonder som följer OMX30 är Avanza Zero klart billigast med 0 % som du ser i tabellen nedan.

Indexfond (årlig avgift står efter respektive fond)

Avanza Zero – 0,0%

SPP Aktieindexfond Sverige – 0,2%

Aktiespararna Topp Sverige – 0,3%

Kaupthing Sverige Index 30 – 0,4%

Moderna Fonder Sverige Topp 30 – 0,4%

Erik Penser Aktieindexfond Sverige – 0,5%

Handelsbanken 30 i Topp Index – 0,5%

Det skiljer hela 0,5 % till de dyraste alternativen från Handelsbanken och Erik Penser. Enligt mig finns det ingen som helst anledning att inte välja den billigaste. Man kan förstås undra hur Avanza Zero kan vara helt utan avgifter. Förklaringen är såklart att det är en marknadsföringsåtgärd från Avanzas sida med syfte att attrahera kunder. Bara att utnyttja att de erbjuder fonden utan avgift.

Är det inte lite tråkigt med indexfonder? Jo, det är väldigt tråkigt men i många fall är det ett bra val ändå.

Michael