Intresset att aktivt spara i aktier och fonder ökar för varje dag. Hos oss finner du aktietips, fondtips, aktie- och fondskola, blogginlägg samt oberoende analyser kring aktier och fonder.

Aktier

Sverige har flest andel aktieägare i världen. Runt 25 % av svenskarna äger aktier. Inkludera man även indirekt ägande såsom genom fonder och PPM äger över 80 % av svenskarna aktier. Världsklass alltså.

Historien lär oss att aktier är en överlägsen sparform. De senaste hundra åren har börsen i Stockholm gått upp med cirka 10 % per år. Alternativa investeringar som fastigheter, guld, obligationer etc kan vissa på samma utveckling. Även om olika kriser och krascher får aktiemarknaden att rasa så är aktier det som växer mest om man ser över en längre period. Vill du läsa mer om aktier och våra aktietips gör du det här.

Fonder

Vi sparar i fonder som aldig förr. Värdet på svenska fondsparares fonder överstiger 1,500 miljarder kronor. Detta kan jämföras med i början i 1970-talet då siffran låg runt 300 miljoner kronor. Värdet är alltså 5,000 gånger större nu än då.

I samband med att intresset ökat har såklart även utbudet av fonder att välja mellan ökat drastiskt. I dag finns det drygt 4,000 fonder att välja på. Det finns många anledningar till att vi svenskar investerar mer fonder. Den senaste i raden är införandet av PPM där vi själva får placera en del av vår pension i fonder. Missa inte våra fondtips.
Läs mer om fonder.

PPM

Hur viktigt är mitt PPM-val egentligen? Av din inkomst sätts 18,5 procent av inkomst före skatt till den allmäna pensionen. Av detta går 2,5 procent till premiepension (PPM) och 16 procent till inkomstpension.

Dessa 2,5 % kan tyckas obetydliga, men rätt förvaltade kan de stå för upp till en tredjedel av din pension. Det finns alltså all anledning att se över hur du placerar dina PPM pengar så kolla in våra tips om PPM.

Blogg

Läs våra funderingar om marknaden, aktietips, fondtips och mycket annat. Vi uppskattar era kommentarer mycket. Titta in i vår blogg nu direkt!

Kontakta oss

Skicka ett mejl till info@aktiefondtips.se så återkommer vi snarast.