I dessa tider när börsen är välidgt instabil och går ned mycket kan det vara lämpligt att ha hedgefonder som en del av sin portfölj. Hedgefonder blev snabbt ett modeord när de blev populära för ett par år sedan.

Fördelen med en hedgefond är att den kan ge positiv avkastning oavsett om börsen går upp eller ned. Fonderna har en  större flexibilitet hur de får placera fondens tillgångar. Hedgefonder kan ta både långa och korta positioner och placerar ofta i derivat (optioner etc) för att därmed maximera avkastningen i förhållande till risk.

I mitt tycke finns det fler dåliga en bra hedgefonder. Därför bör man välja dem med omsorg om man tänker placera i en. Det gäller även att läsa på så att man inte väljer en hedgefond med för stor risk än vad man själva vill ha i sin portfölj.

Tidigare har jag tipsat om Stella Nova Hedgefond.  Det är en bra hedgefond som ger bra kontinuerlig avkastning men som samtidigt tar förhållandevis lite risk. Senaste 3 månaderna har fonden gått upp 5.6 % vilket kan jämföras med börsen som helhet är ner runt 18 % i Stockholm under samma period.

Michael